Nagyon megjárta a sofőr, aki Karcagon büntetőfékezett és ezzel balesetet okozott

Megosztás

Egy vélt közlekedési sérelem ürügyén üldözőbe vette a másik autót vezető hölgyet, majd több szabályt is megszegve, megelőzte, aztán satuféket nyomott. Emiatt összeütközött a két gépkocsi, a büntetőfékezőt viszont a bíróság jogerősen is elmarasztalta. Soha többé nem vezethet. Megérte?

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 46 éves büntetlen előéletű karcagi férfinak a büntetőügye, aki két éve azért okozott közlekedési balesetet, mert kérdőre akart vonni egy nőt, aki szerinte „bevágott” elé a körforgalomban. Még az sem fogta vissza, hogy 6 éves gyermeke is vele utazott. Tettéért felfüggesztett börtönre, közel negyedmillió forint pénzbüntetésre és a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltásra ítélték.

A férfi 2021. július 7-én, nem sokkal délután kettő óra után, személygépkocsijával, Karcagon, a városközpont felől a Deák körúton közlekedett. A jobb első ülésen, biztonsági gyermekülésben, vele utazott 6 éves kisfia is.

A bajok a Deák körút, Kórház utca, valamint a Madarasi és Rákóczi utak kereszteződésében található körforgalomban kezdődtek, ahol a férfi úgy ítélte meg, hogy az ott, elé behajtó női sofőr nem biztosított számára elsőbbséget.

Elhatározta, hogy számonkéri rajta, és folyamatosan dudálva üldözőbe vette. A nő kihajtott a körforgalomból, és a Kórház utcán folytatta volna útján, de a vádlott, a záróvonalra fittyet hányva, a forgalom elől elzárt területen áthajtva megelőzte, majd mindössze 2-3 méterrel előtte, féktávolságon belül fékezni kezdett. A nő nem tudta elkerülni az ütközést, és 37 kilométer per óra körüli sebességgel a vádlott autójának hajtott. A balesetben senki sem sérült meg, de mindkét személygépkocsiban jelentős károk keletkeztek.

Az érintett ügyben a baleset azért következett be, mert a vádlott – más közlekedési szabályok mellett – megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Ezzel közvetlenül veszélyeztette a balesetben részes másik jármű sofőrje és saját utasa, a mindössze 6 éves kisfia életét, illetőleg testi épségét.

Az ügyben 2022. április 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság 2022. október 19-én tárgyalást tartott, majd 2022. október 24-én ítéletet hirdetett.

A vádlottat – aki tagadta bűnösségét – közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége miatt 1 év 3 hónap – 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben, és – figyelemmel arra, hogy a vádlott az ügyben elvégzett pszichológus szakértői vizsgálat alapján a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan – végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.
A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta – adta hírül az Infokarcag.hu.

Kapcsolódó cikkek